Почела доградња вртића у Пећинцима

„Циљ нам је да родитељима олакшамо одгајање деце. Због тога је од ове године боравак у вртићима потпуно бесплатан за сву децу са територије наше општине. Наставићемо са улагањима у вртиће док сва деца у нашој општини не буду имала једнако добре услове“ – рекао је председник Ђокић.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и председник општине Пећинци Синиша Ђокић положили су јуче камен темељац за доградњу објекта вртића у Пећинцима, а председник Ђокић је истакао да је ово једна од две инвестиције које ће означити крај листама чекања у пећиначкој општини.

„Ускоро почињемо и са реконструкцијом и доградњом вртића у Обрежу. Када ове две инвестиције буду завршене, више нећемо имати листе чекања нигде на територији наше општине, а сви родитељи који то желе моћи ће да упишу дете у вртић. То су инвестиције које је нашим грађанима, приликом посете општини Пећинци, лично обећао председник Републике Александар Вучић. Ја се захваљујем и Министарству просвете које нам је изашло у сусрет и обезбедило средства за доградњу вртића у Пећинцима. Деца су нам приоритет и због тога много улажемо у образовне објекте. Само у последњих неколико година изграђени су нови вртићи у Шимановцима и у Купинову, а комплетно реконструисани у Карловчићу, Брестачу и Огару. Циљ нам је да родитељима олакшамо одгајање деце. Због тога је од ове године боравак у вртићима потпуно бесплатан за сву децу са територије наше општине. Наставићемо са улагањима у вртиће док сва деца у нашој општини не буду имала једнако добре услове“ – рекао је председник Ђокић.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да је Влада Републике Србије посвећена унапређењу квалитета и модернизацији образовања и стварању квалитетнијих услова за рад и учење.

„Данас ћемо положити камен темељац како би ваш вртић био већи за преко 500 квадратних метара. Како би нових 80 малишана били у њему и уложили смо као држава, захваљујући сарадњи са јединицом локалне самоуправе, са Светком банком, преко 45 милиона динара“ – изјавила је Ђукић Дејановић.

Она је навела и да је планирана изградња укупно 23 објекта у 22 локалне самоуправе, као и адаптација и опремање соба, чиме ће се обезбедити додатних 11.000 места за малишане у вртићима широм Србије.

У Предшколској установи „Влада Обрадовић Камени“ у објекту у Пећинцима је уписано 210 деце, а на територији целе пећиначке општине 850 деце.

„Дограђујемо сада 4 просторије са санитираним чвором, око 560 квадрата, за 80 малишана, с тим да нећемо сада имати листе чекања. Очекује нас инвестиција у Обрежу – реконструкција и доградња још 4 собе. Тренутно имамо 4, а са доградњом још 4 просторије имаћемо осам радних група“ – рекла нам је директорка Предшколске установе Анита Волчевски.

Министарка Ђукић Дејановић и председник Ђокић претходно су обишли објекат ПУ „Влада Обрадовић Камени“ у Шимановцима, у којем је 10 соба опремљено у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

Министарство просвете у сарадњи са Светском банком, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, вредног 47 милиона евра, спроводи изградњу нових, доградњу, адаптацију и опремање постојећих објеката на територији Србије.

До сада је изграђено 9 вртића, док је у току градња још 14 објеката. Такође, кроз Пројекат је до сада у преко 70 јединица локалне самоуправе адаптирано и опремљено скоро 300 вртићких соба за полудневни и целодневни боравак, за више од 6000 малишана.