Најугроженије врсте виђене очима пећиначких предшколаца

У Културном центру Пећинци данас је отворена изложба дечјих ликовних радова угрожених и заштићених врста животиња предшколске и старије групе ПУ “Влада Обрадовић Камени” – Мислити на природу значи мислити и на њене најугроженије становнике.

Полазници ових група и њихове васпитачице већ дужи низ година раде на разним еколошким радионицама и едукацијама, а по речима васпитачице Браниславе Илић, циљ ове изложбе је развијање еколошке свести код деце од најранијих ногу.

“Код деце је већ развијена емпатија према другим људима и животињама, само то треба неговати и развијати, и даље преносити то знање. Ми смо дубоко повезани са природом, јер смо и ми део природе, и бринући о другима ми уствари бринемо о себи. На овој изложби налазе се групни радови деце, која су сликала различитим техникама на великим форматима, како би то било што упечатљивије. Такође, направили смо и макете животиња од пур пене које смо излили, да би затим клесали и правили облике, а деца су на крају бојила” – рекла нам је Илић и додала да су три месеца припремали ову изложбу, а велику су им помоћ пружиле и наставнице ликовног и биологије из пећиначке основне школе.

На изложби су приказани радови деце из Пећинаца, Суботишта и Деча, а васпитачица Илић се посебно захваљује Културном центру Пећинци, који им је изашао у сусрет и уступио простор за изложбу. Директор ове установе Јован Деврња рекао нам је да му је посебно задовољство имати овакву поставку у холу КЦ, која ће бити отворена за посетиоце током ове недеље.

“Мислим да смо сви заједно постигли један велики циљ, а то је да на овакав начин прикажемо наше мале еколошке амбасадоре, јер су они ти који треба да упију и даље шире свест о важности и значају очувања животне средине” – казао је Деврња.

Мали “еколошки амбасадори” на отварању изложбе упознали су присутне о изложеним заштићеним врстама и њиховим специфичностима, а подршку су им пружили и њихови старији другари, ученици петог и седмог разреда пећиначке Основне школе “Слободан Бајић Паја” са наставницама Весном Луковић и Иреном Радивојевић.