Еколошка свест се развија од малих ногу

Пећиначка Предшколска установа “Влада Обрадовић Камени” у оквиру својих редовних еколошких активности прикључила се пројекту “За чистије и зеленије школе у Војводини”, у оквиру којег сакупљају отпад – пластичне флаше, лименке, чепове, батерије и хартију, чиме су васпитачи започели са процесом развијања свести о рециклажи код деце.

Како нам је рекла Анита Волчевски директор ПУ Камени, унтрашњост вртића у Пећинцима, као и двориште опремљено је контејнерима за разврставање отпада.

“Како би лаксе разврставали отпад, ступили смо у контакт са фирмом “Секопак”, која нам је поклонила контејнере за унутрашњи простор вртића. Њима смо опремили вртић у Пећинцима, Суботишту, Доњем Товарнику, Обрежу, Купинову и Ашањи. Пећиначко Јавно комунално предузеће “Сава” нам је поклонило контејнере које смо ставили у двориште нашег вртића у Пећинцима. Сакупљени отпад даље одвозимо у оближње рециклажне центре. Све ове активности деца су пренела и у своје породице, тако да сада и родитељи активно учествују у сакупљању отпада” – рекла нам је Волчевски.

Координатор пројекта “За чистије и зеленије школе у Војводини” је васпитачица Бранислава Илић која са децом у пећиначком вртићу путем разних еколошких радионица ради на подизању еколошке свести код најмлађих.

“Рециклажа доприноси очувању природних богатстава и угрожених врста, смањује стопу загађености и потрошњу енергије. Имајући све то у виду, у нашем вртићу већ дуги низ година негујемо еколошке активности, кроз дружење и игру, кроз разне врсте радионица у сарадњи са родитељима. Трудимо се да што више времена проводимо у природи како би је што боље упознали, као и на који начин можемо да је чувамо, како да помогнемо животињама, шта им је потребно, како направити кућицу за птице. Заједно октривамо тајне природе од Антарктика до Русије” – казала је Илић.